Ο Γκόραν Τομάσεβιτς (γεννημένος το 1969 στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας), είναι Σέρβος φωτογράφος που εργάζεται για το Reuters και έχει περάσει πάνω από 20 χρόνια ταξιδεύοντας σε όλη την υφήλιο για να καλύψει τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα του κόσμου.
Οι βραβευμένες φωτογραφίες πολέμων και επαναστάσεων του Τομάσεβιτς είναι κάποιες από τις πιο διαχρονικές εικόνες των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στα Βαλκάνια, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία. Το ευρύ έργο του περιλαμβάνει φωτογραφικά θέματα από το Νότιο Σουδάν, το Πακιστάν, τη Μοζαμβίκη, Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι, τη Νιγηρία καθώς και την αθλητική κάλυψη Ολυμπιακών Αγώνων και Παγκοσμίων Κυπέλλων ποδοσφαίρου.
Μετά τη φωτογράφηση των πολέμων που ακολούθησαν τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας για μια τοπική εφημερίδα, το 1996 ο Τόμασεβιτς εντάχθηκε στο δυναμικό του πρακτορείου Reuters, καλύπτοντας τις πολιτικές εντάσεις που κόχλαζαν στο Κοσσυφοπέδιο και τις διαδηλώσεις κατά του Μιλόσεβιτς στην πόλη καταγωγής του, το Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια του τρίμηνου βομβαρδισμού της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, ο Τόμασεβιτς ήταν ο μοναδικός φωτογράφος που εργαζόταν για τον ξένο τύπο που παρέμεινε στο Κοσσυφοπέδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ο Τόμασεβιτς πήγε στην Ιερουσαλήμ το 2002, για να καλύψει τη δεύτερη παλαιστινιακή ιντιφάντα. Κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης εισβολής στο Ιράκ το 2003, η φωτογραφία ενός Αμερικανού πεζοναύτη που παρακολουθούσε την ανατροπή ενός αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν έγινε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες εικόνες του πολέμου. Επέστρεφε συχνά στο Ιράκ, καθώς η σεχταριστική βία κλιμακωνόταν και φωτογράφισε σε τακτική βάση τον άλλο αμερικάνικο πόλεμο στο Αφγανιστάν. Η σειρά φωτογραφιών του τού Αμερικανού πεζοναύτη Μπι που την τελευταία στιγμή γλιτώνει από τις σφαίρες των Ταλιμπάν αποτέλεσε μια εικονική εικόνα στην πολεμική ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Τόμασεβιτς πήγε στο Κάιρο το 2006 και βρέθηκε στο επίκεντρο της κάλυψης της Αραβικής Άνοιξης από το Reuters. Στη Λιβύη, η φωτογραφία μιας πύρινης σφαίρας που ξεχύνεται κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης σε μαχητές υπέρ του Καντάφι αποτέλεσε μια εικονική εικόνα του πολέμου της Λιβύης, και βρέθηκε στις πρώτες σελίδες περισσότερων από 100 εφημερίδων σε όλο τον κόσμο. Οι ωμές φωτογραφίες των ανταρτών που μάχονταν ενάντια στις δυνάμεις του Ασάντ ανάμεσα στα ερείπια του Χαλεπίου και της Δαμασκού, έχουν κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, όπως και η κάλυψή του για της αιματηρής πολιορκίας σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι στην Κένυα
Το έργο του Τομάσεβιτς έχει αναγνωριστεί με πολλά διεθνή βραβεία. Ο ίδιος έχει ανακηρυχθεί Φωτογράφος της Χρονιάς από το Reuters τέσσερις φορές (2003, 2005, 2011 και 2013), αριθμό που αποτελεί ρεκόρ, και κέρδισε το βραβείο Φωτογραφία της Χρονιάς από το Reuters το 2008. Το 2014 κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Spot News Stories» στο World Press Photo και το δεύτερο και το τρίτο βραβείο στο «News Picture Story» του POYi. Έχει κερδίσει το βραβείο China International Press Photo of the Year το 2011 και έχει βραβευτεί για την παραγωγή ειδησεογραφικού περιεχομένου το 2004 και το 2012. Το 2009 κέρδισε το Βραβείο SOPA Ειδησεογραφικής Φωτογραφίας. Το 2012, ο Τομάσεβιτς κέρδισε το βραβείο London Frontline Club και το 2013 το βραβείο Days Japan. Το 2005 έλαβε το βραβείο καλύτερης ειδησεογραφικής φωτογραφίας του National Press Photography Association στις κατηγορίες Πορτραίτου και Προσωπικότητας και βρέθηκε στην τρίτη θέση για τις ειδήσεις το 2011. Το 2014 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Pulitzer στην κατηγορία Breaking News Photography. Η ομάδα φωτογράφων της Guardian επέλεξε τον Γκόραν Τομάσεβιτς ως φωτογράφο πρακτορείου της χρονιάς για το έτος 2013. Η International Business Times UK επέλεξε τον Γκόραν ως φωτογράφο πρακτορείου της χρονιάς για το έτος 2016.
Το 2012, η Τσεχική Γκαλερί Φωτογραφίας στην Πράγα πραγματοποίησε μια έκθεση πολεμικής φωτογραφίας του Τομάσεβιτς διάρκειας έξι εβδομάδων, όπου παρουσιάστηκαν περισσότερες από δύο δεκαετίες συγκρούσεων. Περισσότερες εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο Foreign Correspondents Club του Χονγκ Κονγκ το 2014 και στο Περπινιάν της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Visa pour l’Image το 2006, το 2013 και το 2015.
Ο Τόμασεβιτς είναι τώρα επικεφαλής φωτογράφος του Reuters, με έδρα την Κωνσταντινούπολη