Ο Αλέξανδρος Κατσής γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Από το 2007 εργάζεται ως φωτογράφος. Το 2011 ήταν ο επίσημος φωτογράφος των Special Olympics International. Εργαζόταν στο φωτογραφικό πρακτορείο Fosphotos έως 2014 και από τότε μέχρι και σήμερα φωτογραφίζει για το VICE. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε πολλά ελληνικά και διεθνή Μέσα, μεταξύ των οποίων: VICE, Βήμα της Κυριακής και Βηmagazino, Lifo, Protagon, Politico, Independent, Associated Press, Buzz Feed, Lens Culture κλπ. To 2009 αναδείχθηκε στην τρίτη θέση του διεθνούς διαγωνισμού του Metro magazine, το 2011 κατέκτησε την 1η θέση στο φωτογραφικό διαγωνισμό «Ενάντια στις διακρίσεις στην Ευρώπη» της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και στο διαγωνισμό «Ειρήνη είναι…» της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Unesco και του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2015 τιμήθηκε με το”Prix de la Photographie, Paris” (Px3) και το 2018 πήρε Δεύτερη θέση στα Migration Media Awards. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εκθέσεις:
2007 Anti Racism Festival Of Athens
2008 Centre Eaton De Montreal / exhibition Climate Change
2009 Anti Racism Festival Of Athens
2010 Athens Photo Festival / open screen project
2011 Brussels European Parliament /exhibition fight discrimination / International Amnesty Exhibition for the 50th anniversary
2011 Athens Photo Festival / open screen project
2011 Cultural Center Hellenic Cosmos / The Art of Disruption (TED)
2016 Museum of Photography, Thessaloniki / Another life: Human flows / Unknown Odysseys
2016 Athens Technopolis/ 2nd Break the Chain Festival
2017 Athens and Epidaurus Festival / Unknown Odysseys
Το ουτοπικό χωριό της Βοιωτίας όπου οι πρόσφυγες παράγουν την τροφή τους
Οι «κοιλάδες της αλληλεγγύης» είναι ένα πείραμα που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο στη Βοιωτία, 60χλμ από την Αθήνα. Οι πρόσφυγες και οι ομάδες αλληλεγγύης ενοικιάζουν εγκαταλελειμμένη γη και την καλλιεργούν για την τροφή τους. Το όραμα είναι οι πρόσφυγες να μπορούν να τραφούν μόνοι τους και να μην εξαρτώνται από ελεημοσύνη. Οι πρόσφυγες που συμμετέχουν [στην καλλιέργεια στις] κοιλάδες είναι ενθουσιασμένοι γιατί έχουν μια ευκαιρία να βρίσκονται κοντά στη φύση και να απασχολούνται με κάτι δημιουργικό. Μερικοί από αυτούς ήταν αγρότες στις πατρίδες τους και προσαρμόζονται εύκολα. Άνδρες και γυναίκες συμμετέχουν ισομερώς στις δουλειές και στις αποφάσεις.